Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، مهدی زارع. استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در یادداشتی نوشت: زلزله بامداد ۱۹/۲/۹۹ با بزرگای ۴.۶ دماوند در محدود ۴۰‌کیلومتری غرب تهران، موجب خسارتی در حد دو کشته و ۲۰ مجروح و البته هراس و وحشت مردم تهران و شهرهای اطراف گسل مسبب -گسل مشا- شد. کشور ما در نوار آلپ- هیمالیا قرار دارد که حدود هشت درصد از کل زلزله‌های دنیا و حدود ۱۷ درصد از زلزله‌های بزرگ دنیا روی این نوار رخ می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قرارگرفتن در این نوار، به آن معناست که کشور ما در محدوده مرز برخوردی ورقه‌های پوسته و تغییر شکل زیاد واقع است. همواره بخشی از تغییر شکل (حدود یک درصد) به صورت زمین‏لرزه رخ داده است و در آینده هم این وضعیت برقرار خواهد بود. ژرفای زمین‏لرزه‌ها در ایران کم است (بین حدود هشت تا ۲۵ کیلومتر برای بیشتر زمین‏لرزه‌های با بزرگای ۶ یا بیشتر). این خبر خوبی برای ما نیست؛ چراکه هر زمین ‏لرزه شدید -بزرگای ۶ یا بزرگ‌تر- می‌تواند در صورت قرارگیری کانون در ناحیه مسکونی -مانند بم- به تلفات و خسارات زیاد بینجامد.

میزان این تغییر شکل و در نتیجه لرزه‌خیزی در جاهای مختلف کشور ما متفاوت است؛ حدود ۱۰ میلی‌متر در سال در رشته‌کوه‌های زاگرس و حدود ۱۳ میلی‌متر در سال برای سایر نواحی کشور. میزانی از تغییر شکل که به صورت زمین‏لرزه رخ می‌دهد، از سه درصد در زاگرس به ۳۰ درصد در ناحیه البرز و کپه‌داغ و حدود ۱۰ درصد در ایران مرکزی و ناحیه لوت می‌رسد؛ بنابراین و به همین دلیل تفاوتی که در پوسته زمین و میزان تغییر شکل در جاهای مختلف ایران وجود دارد، شدت و تکرار زمین‏لرزه‌ها در نواحی مختلف ایران متفاوت است.

گستره کلان‌شهر تهران با توجه به رخداد زمین‌لرزه اولین دقایق روز جمعه ۱۹/۲/۹۹ با بزرگای ۴.۶ در دماوند و از دید خطر زمین‌لرزه و پیشنهاد یک سامانه هشدار سریع در مقطع حاضر ضروری است. این روش با طراحی و سازماندهی و «اجرا»‌ی یک سامانه هشدار سریع زلزله بر پایه داده‌های شتاب‌نگاری جنبش شدید عملی می‌شود.

شهر تهران یکی از کلان‌شهرهایی است که در نزدیکی و روی پهنه‌های با خطر بالا برای رخداد زمین‌لرزه‌های بزرگ قرار گرفته است. وجود شبکه شتاب‌نگاری با تعداد بیش از ۵۰ ایستگاه شتاب‌نگاری در گستره شهر تهران، امکان بهره‌گیری از این شبکه برای سامانه هشدار سریع را فراهم می‌کند.

توزیع ایستگاه‌های این شبکه چنان است که کل گستره شهری و اطراف تهران را پوشش می‌دهد. اجرای طرحی در چهار مرحله عملی است: ساماندهی اطلاعات موجود و تجهیز شبکه ایستگاه‌های شتاب‌نگاری در گستره شهری تهران، مطالعه پیش‌یابی زمین‌لرزه بر اساس نگاشت‌های شتاب‌نگاری موجود، تعیین خودکار کانون و بزرگای زمین‌لرزه‌های محلی در گستره شبکه و در نهایت ارائه نقشه‌های آنی برآورد جنبش زمین. گسل مشا با طولی بیش از ۱۸۰ کیلومتر از ناحیه شمال شرقی تهران و شمال کوه‌های توچال می‌گذرد و در غرب به گسل طالقان می‌پیوندد.

وجود محل تلاقی دو گسل مشا و شمال تهران در روستای کلان در شمال شرق سد لتیان، از نکات بسیار مهم در تعیین محدود با خطر بالا از دید لرزه زمین‌ساختی است. از طرفی، شهر جدید پردیس دقیقا در ۱۰‌کیلومتری جنوب این محل تلاقی تعیین محل و احداث شده است. اینکه بخواهیم از زمین‌لرزه‌های کوچک نتیجه بگیریم که ممکن است زلزله شدیدتری اتفاق بیفتد، امکان‌پذیر است؛ البته درصورتی‌که تعداد زمین‌لرزه‌ها بالا باشد و از طرفی از طریق دستگاه‌ها ثبت شود. باید گفت که با زلزله‌های اخیر مشخص شد که گسل مشا فعال است؛ البته فعالیت این گسل‌ها از سوی دستگاه‌های متعدد ثبت می‌شود و کاملا این گسل را می‌شناسیم؛ اما دقیقا نمی‌دانیم در این قطعه فعال‌شده از گسل مشا، از نظر لرزه‌خیزی چه خبر است و آیا در اطراف قطعه فعال‌شده هم زلزله‌های کوچک اتفاق می‌افتد یا نه و این نقص جدی ماست.

با وضعیت فعلی، تنها می‌توان احتمال رخداد زلزله شدیدتر را داد؛ نه اینکه تشخیص داد توزیع زلزله به چه صورت است و احتمالا به کدام سمت حرکت می‌کند. هنگامی که زلزله ۲۰ آذر ۹۶ ملارد رخ داد، نگارنده به تکرار گفت و نوشت که نیازمند دستگاه‌های متعددی هستیم تا زمین‌لرزه‌های بیشتری را ثبت کنند. آن زمان چند دستگاه خریدند و در مؤسسه ژئوفیزیک نصب کردند؛ اما فراتر از آن اتفاقی نیفتاد و استاندار وقت تهران نیز اعلام کرد دستگاه به‌اندازه کافی موجود است و با همین تعداد هم زلزله‌ها ثبت می‌شود.

منکر این نیستم که دستگاه‌های موجود زمین‌لرزه‌ها را ثبت می‌کنند، ولی کیفیت ثبت و تعداد دستگاه‌ها همچنان پایین است. زلزله‌های کوچک و با بزرگای کمتر از ۲.۵ را همچنان با دقت و کیفیت بالا ثبت و گزارش نمی‌کنیم. پایش دقیق زمین‌لرزه‌های کوچک نیازمند ثبت زلزله‌ها با دستگاه‌های متعدد، به‌روزرسانی شبکه لرزه‌نگاری و برخط‌کردن تمام دستگاه‌های شبکه شتاب‌نگاری محدوده تهران است.

درعین‌حال باید باز بر اهمیت مطالعات تفصیلی روی گسل‌ها و لرزه‌خیزی منطقه جنوب و مرکز البرز تأکید شود؛ مسئله‌ای که معمولا بعد از رخداد چنین زمین‌لرزه‌هایی مطرح می‌کنیم، ولی تا تب چنین رویدادهایی فروکش می‌کند، این مسئله مهم نیز به فراموشی سپرده می‌شود.

کد خبر 509443 برچسب‌ها زلزله تهران - ارديبهشت ۹۹

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: زمین لرزه زمین لرزه ها شتاب نگاری دستگاه ها تغییر شکل زلزله ها گسل مشا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۸۰۹۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسطوره در رئال مادرید می‌ماند؛ احتمال بالای تمدید قرارداد لوکا مودریچ برای یک فصل دیگر

آیا لوکیتا با پیراهن رئال مادرید از دنیای فوتبال خداحافظی می‌کند؟

طرفداری | عملکرد لوکا مودریچ در چند ماه گذشته به خوبی نشان داده که اسطوره کروات لوس بلانکوس، همچنان به عنوان یک فوتبالیست نخبه با توانایی‌های فراوان در بالاترین سطح شناخته می‌شود.

به گزارش خوزه فلیکس دیاز از مارکا، اگرچه به دلیل تمرکز کارلو آنچلوتی، سرمربی ایتالیایی رئال مادرید، روی آینده‌نگری تیمش، این فصل فرصت کمتری به لوکا مودریچ رسیده اما هر بار که او پا به زمین گذاشته، عملکردی درخشان ارائه داده است. در چند هفته گذشته، این بازیکن 38 ساله با ارائه بازی‌های درخشان به عنوان بازیکن تعویضی در هر دو بازی مقابل منچسترسیتی، درخشش در ال‌کلاسیکو و عملکرد خوب شب گذشته مقابل رئال سوسیداد، ارزش خودش را دوباره به اثبات رسانده است.

لوکا مودریچ یک فصل دیگر در رئال مادرید می‌ماند

با توجه به اینکه قرارداد مودریچ در پایان فصل به پایان می‌رسد و او در این فصل جایگاه ثابتی در ترکیب تیم نداشته، گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر جدایی او در تابستان مطرح شده بود. با این حال، طبق آخرین به‌روزرسانی از خبرنگار نزدیک به باشگاه رئال مادرید، خوزه فلیکس دیاز، احتمال تمدید قرارداد مودریچ با رئال برای یک فصل دیگر "به طور فزاینده‌ای زیاد" شده است. به نظر می‌رسد که مودریچ در 38 سالگی در اواخر دوران حرفه‌ای خودش قرار دارد و ترجیح می‌دهد به جای انتقال به MLS یا حتی باشگاه سابق خود دینامو زاگرب، یک فصل دیگر در پایتخت اسپانیا بماند.

فرصتی عالی برای جوانان رئال مادرید

با توجه به تداوم حضور تونی کروس و احتمال ماندن مودریچ، این اتفاق می‌تواند خبر بسیار خوبی برای رئال مادرید باشد. در حالی که این زوج باتجربه ممکن است در فصل آینده بازی‌های زیادی انجام ندهند، اما صرف حضور آنها در رختکن و انتقال دانش و تجربه ارزشمندشان به نسل جوان، می‌تواند بسیار ارزشمند باشد. جوانانی مانند جود بلینگام، براهیم دیاز و آردا گولر می‌توانند به خوبی از حضور در کنار این اسطوره‌ها بهره کافی را ببرند و از آنها نکات فنی و اخلاقی فراوانی یاد بگیرند.

از دست ندهید ????????????????????????

ژوزه مورایس: باافتخار مسلمان شدم و عضوی از یک خانواده ایرانی‌ام آرنه اسلوت سرمربی جدید لیورپول لغو قانون رشد چگونه فوتبال ایتالیا را نابود می‌کند؟ بازیکن فرانسوی به دلیل عوارض واکسن کرونا از فایزر شکایت کرد!

دیگر خبرها

  • اسطوره در رئال مادرید می‌ماند؛ احتمال بالای تمدید قرارداد لوکا مودریچ برای یک فصل دیگر
  • (ویدئو) وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله
  • وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن | ویدئو
  • زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن را لرزاند
  • زلزله شدید ۶.۹ ریشتری این کشور را لرزاند
  • وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری در ژاپن
  • چالوس دوبار لرزید
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • ثبت ۵ زمینلرزه در خوی طی هفته گذشته
  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند